Quick Tip: AT&T U-verse modem breaks Skype for Business/Lync

Problem: Audio Distortion Problems

This one comes via Rob (one of our support team members at Time2Market) who ran across this gem of a problem.  We had a support ticket that calls to a single person was failing and having serious audio distortion problems.  Lots of different tests were done including packet captures, speed tests and much more.  Everything looked great on the wire except just randomly the calls would go bad really fast and remain that way.

Solution: It’s always the network dummy

After narrowing down that the user had recently received an update to their modem we had a place to look.

1

Here you will notice two settings, both were enabled by default:

  • Flood limit was enabled with a 4 packets per second / 8 max
  • SIP ALG (Application Layer Gateway)

Once both of these items were disabled then everything started working great again.  So moral of the story is always check and see what crazy update AT&T did to your network

3 comments on “Quick Tip: AT&T U-verse modem breaks Skype for Business/Lync”

  1. Redtail Networks Reply

    I had suspected Uverse, as I had SfB problems on new calls (client and desk phone) for some time now. Great find!

  2. Pingback: Err ma gerd, SIP ALG | UCC Ramblings

  3. David Reply

    Thanks so much! This was exactly my problem, and resolved my delayed audio on call startup (7-10 sec) immediately. Imagine the time you’ve saved on HOLD with technical support….. 🙂 thanks again.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *